Bernedoodle: Ontdek alles over dit ras [foto's] (2024)

De Bernedoodle combineert het beste van twee andere hondenrassen, namelijk: de Berner Sennenhond en de Poedel. Dit schattige hondenras is populair in Nederland, wat meteen ook de reden is geweest om dit artikel te schrijven.

In dit blog ontdek je alles wat je moet weten over de Bernedoodle. Zo staan we stil bij de uiterlijke kenmerken, het gedrag, het karakter, hoe je een Berner Sennen Doodle kunt verzorgen, de omgang met kindjes en de aanschaf van dit hondenras.

Mocht je naderhand nog vragen hebben, laat jezelf dan horen in de comments onderaan de pagina. We komen graag met je in contact. Laten we bij het begin beginnen!

Bernedoodle: Ontdek alles over dit ras [foto's] (1)

Wil je een gelukkige hond? Hier zijn 30+ tips die je moet weten!

Laat je voornaam en e-mailadres achter en ontvang een gratis E-Book met 30+ tips & tricks voor honden!

Inhoudsopgave

  1. Wat zijn de kenmerken van een Bernedoodle?
  2. Wat voor karakter heeft een Bernedoodle?
  3. Hoe verzorg je een Bernedoodle?
    • Voeding
    • Vachtverzorging
  4. Is een Bernedoodle geschikt voor een gezin met kindjes?
  5. De aanschaf van een Bernedoodle
  6. Veelgestelde vragen over de Bernedoodle

Wat zijn de kenmerken van een Bernedoodle?

De Bernedoodle is een zogenaamde designer hond. Het is een kruising tussen een poedel en een Berner Sennen die waarschijnlijk in 2004 door de fokker Sherry Rupke is geïntroduceerd.

De grootte van de Bernedoodle is afhankelijk van de genen van de poedel. Is een van de ouders een koningspoedel, dan zal de Bernedoodle een schofthoogte krijgen tussen de 58 en 74 cm. Bij een kleinere poedel valt de schofthoogte lager uit. Hierdoor zijn verschillende soorten van de Bernedoodle verkrijgbaar.

De toy heeft een schofthoogte tussen de 30 en 43 cm en een gewicht tussen de 5 en 11 kg. Een miniatuur zal 45 tot 56 cm hoog worden met een gewicht tussen de 45 en 56 kg.
De standaard met een schofthoogte tussen de 58 en 74 cm krijgt een gewicht tussen de 31 en 40 kg. Soms gebruiken fokkers de aanduidingen kleine standaard, standaard of grote standaard. Het kan dus een medium hond of grote hondenras zijn.

Over het algemeen hebben ze een wollige vacht, waarbij alle soorten kleuren mogelijk zijn. De opvallende zwart, wit, bruine driekleur van de Berner Sennenhond is de populairste variant. Afhankelijk van de kruising kan een Bernedoodle hypoallergeen zijn. Hierbij zijn de genen van de poedel in het dier dominant. Is de Berner Sennenhond dominant, dan wordt het een hond die niet verhaart.

De Bernedoodle heeft een gespierde lichaamsbouw en een elegante uitstraling. Als relatief nieuw hondenras is de levensverwachting van een Bernedoodle nog niet helemaal duidelijk. Hou rekening met een leeftijd tussen de negen en twaalf jaar voor een standaard, terwijl de toy een leeftijd rond de 17 jaar kan halen. Sommige fokkers vragen prijzen boven de € 1000, maar voor een goed exemplaar met raszuivere ouders zijn prijzen tussen de € 600 en € 900 een normale prijs.

Bernedoodle: Ontdek alles over dit ras [foto's] (2)

Wat voor karakter heeft een Bernedoodle?

Een Bernedoodle pup kan een wat ondeugend karakter hebben. Het is daarbij een hondenras die de intelligentie van een poedel en de zachtaardigheid van een Berner Sennenhond heeft.

Een Bernedoodle met overheersende Poedel genen is levendiger dan een exemplaar waarbij de Berner sennenhond overheersen en heeft meer behoefte aan buitenactiviteiten. Hierbij valt op dat het karakter van een Bernedoodle pup van nest tot nest en zelfs uit hetzelfde nest verschillend kan zijn.

Over het algemeen is deze loyale hond vriendelijk tegen mens en dier. Het zijn goede honden om als familiehond in huis te halen. Tegen baby’s en peuters zijn ze zachtaardig. Ze beschikken over voldoende energie om met pubers of de baas te spelen en tegenover ouderen laten ze hun gevoelige kant zien. Dit maakt de Bernedoodle geschikt voor alle soorten huishoudens.

Soms zijn ze tegenover vreemden in het begin een beetje afstandelijk. Ze zijn door hun vriendelijke karakter niet geschikt als waakhond. Ze raken snel bevriend met andere honden en katten en dat is zeker het geval als ze op jonge leeftijd met andere dieren in aanraking komen in combinatie met een goede socialisatie. De Bernedoodle hecht zich snel aan het gezin en is niet graag lang alleen in huis.

Hoe verzorg je een Bernedoodle?

De verzorging van een Bernedoodle begint met een goede socialisatie, waarbij puppytraining een belangrijke rol speelt. Hier leren ze op jong leeftijd omgaan met andere honden en mensen en leren ze enkele commando’s op te volgen. Gebruik tijdens de training veel positieve bekrachtiging en blijf, ook als de hond eigenwijs is, altijd rustig. Straf de hond niet, omdat dit contraproductief werkt.

Vooral de grotere exemplaren zijn zonder tuin geen stadshonden. Voor hun welzijn is het belangrijk om ze lang uit te laten of in de open natuur te laten spelen. Door hun slimme karakter zijn ze gek op uitdagende hondenspelletje of interactief speelgoed hond, zoals het terugbrengen van een hondenbal of hondenfrisbee. Ze houden van rennen en door hun poedel genen kunnen ze goed zwemmen. Ze zijn goed bestand tegen kou en zullen tijdens warme zomerdagen graag afkoeling in het water zoeken.

De Bernedoodle is over het algemeen gezonder dan zijn raszuivere ouders. Ze kunnen last krijgen van heupdysplasie, een kwaal die bekend is van de Berner Sennenhond. Een betrouwbare fokker zal voor ze aan een nieuw nestje beginnen de heupen van de ouders op heupdysplasie onderzoeken.

Als de hond zich overmatig likt of krabt, dan kan er huidlaesie ontstaan. Dit is zichtbaar als een natte korst op de aangetaste huid. Net zoals bij alle andere hondenrassen is het schoonhouden van de oren en ogen en knippen van de nagels een taak voor de baasjes.

Bernedoodle: Ontdek alles over dit ras [foto's] (3)

Voeding

Als een actief hondenras heeft de Bernedoodle meer voeding nodig dan rustige hondenrassen. Omdat de honden in omvang behoorlijk verschillen zal de dosering per hond verschillen. Kies altijd voor hoogwaardig droog en honden natvoer omdat deze voeding over veel goede voedingsstoffen bevat.

Voor puppy’s, volwassen en oudere honden is voeding verkrijgbaar die past bij de levensfase van de hond. Denk hierbij aan voer voor puppy’s of speciale voeding voor oudere honden. Vraag de dierenarts om advies als je er zelf niet uitkomt. Daarnaast doe je de hond veel plezier door ze af en toe een smakelijke bot voor honden te geven.

Vachtverzorging

De vacht van de Bernedoodle zal per exemplaar verschillen. Zo zijn er honden met een rechte vacht, een meer golvende vacht of een echte krullende vacht die je minimaal twee keer per week moet borstelen met een haarborstel hond.

Exemplaren met krullende haren verliezen van zichzelf minder haren. Hierdoor moet het baasje de vacht regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en de vacht in een goede conditie te houden.

Met een driemaandelijks bezoek aan een trimsalon behoudt de hond zijn natuurlijke uitstraling. Laat de hond als puppy aan de vachtverzorging wennen en hij zal het als volwassen hond rustig ondergaan. Een lange vacht zal eerder vies worden en krijgt hierdoor een matte uitstraling.

Bovendien neemt de hond veel vuil mee in huis en zal minder prettig ruiken. Gelukkig is de hond gek op water, waardoor na een wasbeurt met een goede shampoo hond of goede puppy shampoo de hond weer schoon is. Deze wasbeurt is altijd nodig als de hond in open water heeft gezwommen. Naderhand even afdrogen met honden handdoeken, een hondenföhn, waterblazer hond of hondenbadjas en je kan er weer even tegenaan.

Is een Bernedoodle geschikt voor een gezin met kindjes?

Een Bernedoodle is zeer geschikt in een huishouden met kleine kinderen. Hun ouders, de poedel en Berner Senner, staan bekend om hun goedaardigheid tegenover kinderen. De Bernedoodle heeft deze positieve eigenschappen overgenomen. Natuurlijk is een goede socialisatie van de hond belangrijk om de beste start in het gezin te garanderen.

Zoals bij ieder kindvriendelijk hondenras moet je kleine kinderen altijd in de gaten houden in de buurt van de hond. Kleine kinderen kunnen onbedoeld de hond laten schrikken of pijn doen als ze bijvoorbeeld hard knijpen of hun eten af te pakken, waarop iedere hond kan reageren. Zowel het kind als de hond moet leren hoe ze met elkaar omgaan, zodat ze en sterke band ontwikkelen.

De aanschaf van een Bernedoodle

Ben je van plan om een Bernedoodle in huis te halen? Dan is het van belang om rekening te houden met een aantal dingen. De plek waar je de hond aanschaft moet voorzien zijn van goede voorzieningen voor alle honden.

Of je de hond nu bij een goed aangeschreven asiel of een erkende fokker haalt. Let er ook op dat de papieren van de hond compleet zijn en dat deze in de Nederlandse taal zijn. Een erkende fokker is te herkennen aan de volgende factoren: de fokker fokt niet meer dan drie rassen, de honden zijn ingeënt en ontwormt en hiervoor zijn bewijzen aanwezig, het dierenpaspoort begint met 528-NL, de fokker zorgt ervoor dat de honden met mensen te maken hebben zodat ze sociaal worden, de moeder van het nestje is aanwezig en de fokker of eigenaar heeft alle wettelijk verplichte papieren.

Bij betrouwbare fokkers kun je ook vragen stellen over de betrouwbaarheid en over eventuele erfelijke aandoeningen. Zij zullen hier geen geheim van maken. Ook kun je meerdere keren terecht bij de betreffende fokker. Je kunt jezelf veel ellende besparen door goed onderzoek te doen bij de fokker.

Veelgestelde vragen over de Bernedoodle

Voordat wij dit artikel afsluiten, willen wij je wat veelgestelde vragen laten zien. Heb jij, na het lezen van dit artikel, alsnog een prangende vraag> Stel die dan gerust in de reacties hieronder. Dan nemen wij het mee in de onderstaande lijst.

Wat is een Bernedoodle en hoe is dit ras ontstaan?

Een Bernedoodle is een kruising tussen een Berner Sennenhond en een Poedel. Dit ras is ontstaan met als doel het combineren van de vriendelijke aard van de Berner Sennenhond en de hypoallergene vacht van de Poedel. Deze kruising heeft geleid tot een ras met verschillende vachttypes, maten en kleuren, afhankelijk van de ouderhonden die worden gebruikt.

Welke vachttypes zijn er bij Bernedoodles?

Bij Bernedoodles kunnen verschillende vachttypes voorkomen, waaronder curly, wavy en straight. Dit hangt af van de Poedelouder en het type vacht dat wordt doorgegeven. De curly vacht is meestal hypoallergeen, terwijl de wavy vacht ook vaak minder allergenen bevat. De straight vacht heeft een lagere hypoallergene eigenschap.

Zijn Bernedoodles geschikt voor mensen met allergieën?

Bernedoodles met een curly of wavy vacht zijn meestal geschikter voor mensen met allergieën. Deze vachttypes werpen minder haren en laten minder huidschilfers achter, wat het risico op allergische reacties vermindert. Echter, individuele reacties kunnen variëren, dus het is belangrijk om tijd door te brengen met een Bernedoodle om te zien hoe je allergieën reageren.

Hoe zit het met de gezondheid van de Bernedoodle?

Net als bij andere gemengde rassen kunnen Bernedoodles vatbaar zijn voor bepaalde genetische gezondheidsproblemen. Deze kunnen onder meer heupdysplasie, degeneratieve myelopathie en progressieve retina atrofie omvatten. Verantwoordelijke fokkers proberen deze risico’s te minimaliseren door te testen op gezondheidsproblemen voordat ze fokken en geschikte ouderdieren te selecteren.

Heeft een Bernedoodle veel lichaamsbeweging nodig?

Bernedoodles zijn over het algemeen actieve honden die dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig hebben. Lange wandelingen, speeltijd en interactieve spellen kunnen bijdragen aan hun welzijn. Houd er rekening mee dat de behoefte aan lichaamsbeweging kan variëren afhankelijk van de grootte van jouw hond.

Hoe zit het met de temperament van de Berne Doodle?

Bernedoodles staan bekend om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze zijn vaak sociaal, intelligent en geneigd om goed met mensen, de meeste honden en andere huisdieren om te gaan. Dit maakt hen tot geschikte gezinshonden en ook tot geweldige therapiehonden.

Kunnen Bernedoodles goed met kinderen overweg?

De Bernedoodle heeft meestal een zacht en geduldig temperament, waardoor ze goed kunnen opschieten met kinderen. Ze kunnen speels en beschermend zijn, wat hen tot geweldige gezinsgenoten maakt. Zoals bij elke hond, is het belangrijk om zowel de hond als het kind te leren hoe ze op een respectvolle en veilige manier met elkaar om moeten gaan. Een vroege socialisatie is hierbij van belang.

We zijn nu aan het einde gekomen van dit artikel. We hopen dat we jou hebben kunnen helpen met de juiste informatie over de Berner Sennen Doodle. Mocht je nog toevoegingen of opmerkingen hebben, laat je dan horen in de reacties hieronder. We komen graag met je in contact!

Wat vond jij van dit blog?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Bernedoodle: Ontdek alles over dit ras [foto's] (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 5655

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.