Wordt gameverfilming Fallout de nieuwe Last of Us? 'Die serie heeft een torenhoge standaard gezet' (2024)

Met ‘The last of us’ kreeg het kwakkelende genre van de gameverfilming vorig jaar een enorme kwaliteitsimpuls. Deze trend zet zich voort met ‘Fallout’, de bewerking van het gelijknamige videospelfenomeen. De thermonucleaire charme van het post-apocalyptische spektakel zal niet alleen fans bekoren. Ook voor de ‘gewone seriebinger’ valt er genoeg te genieten.

Het verhaal speelt zich af in het Los Angeles van 2077, maar dankzij de retro-futuristische look voelt het als de jaren 50. Cowboyacteur Cooper Howard verdient zijn geld door op te treden op kinderfeestjes.

Hij leert de kleintjes lassowerpen en natuurlijk mogen ze even op zijn paard zitten. Maar net als op een verjaardagspartijtje de taart wordt aangesneden, zijn daar helle flitsen wit licht gevolgd door enorme vuurballen en allesvernietigende drukgolven. Dan ... niets meer.

Deze apocalyptische scène vormt de ijzersterke opening van Fallout , het nieuwe paradepaardje van Prime Video dat sinds een aantal weken is te streamen. De 8-delige serie is de verfilming van de gelijknamige succesgame die bedacht en ontwikkeld werd door Tim Cain en Todd Howard, en waarvan wereldwijd al miljoenen exemplaren werden verkocht.

Kwaliteitsimpuls

Nu was er ooit een tijd dat verfilmingen van videospelletjes genadeloos flopten. Films als Mortal kombat , Tomb raider , Resident evil en Assassin’s creed leverden plat popcornspektakel op zonder ziel. Totdat het sneue genre vorig jaar een enorme kwaliteitsimpuls kreeg met The last of us , de magnifieke hitserie van HBO over een postapocalyptische zombiewereld.

De lat ligt dus hoog voor Fallout , maar de voortekenen zijn gunstig. Het prestigieuze project (budget: 153 miljoen dollar) werd geproduceerd en deels geregisseerd door Jonathan Nolan, de broer van topregisseur Christopher Nolan die samen met zijn vrouw Lisa Joy al de veelgeprezen sciencefictionserie Westworld maakte.

„Dolgraag was ik de eerste geweest die de allerbeste gameverfilming voor televisie ooit had gemaakt”, liet Nolan onlangs optekenen in The Hollywood Reporter . „Maar ... The last of us was me voor. Een geluk bij een ongeluk, want juist die serie heeft een torenhoge standaard gezet, waaraan we – mijn team en ik – ons hebben kunnen optrekken.”

Excentrieke personages

Maar eerst het verhaal dat dezelfde setting en decors heeft als de game Fallout . Een kernoorlog tussen Amerika en China heeft de aarde compleet verwoest. Twee decennia later – we schrijven het jaar 2296 – gaat de serie zijn eigen weg. Deze volgen we door de ogen van drie nogal excentrieke hoofdpersonages.

Zo is daar Lucy (Ella Purnell uit Yellowjackets ), een overlevende die haar schuilkelder verlaat om haar ontvoerde vader te zoeken. In de verschroeide woestenij waarin ze verdwaalt, patrouilleert ook Maximus (Aaron Moten uit The night of ): een robotsoldaat die de orde moet handhaven.

Het meest intrigerende personage is echter ‘de Ghoul’ (Walton Goggings uit Justified ), een gemuteerde premiejager zonder neus in wie we cowboyacteur Cooper Howard herkennen. Hoe heeft hij 200 jaar aan fallout en straling kunnen overleven?

Gedrieën sleuren zij de kijker een even chaotische als knettergekke wereld in vol retro-futuristische nostalgie, uitzinnig geweld en zwarte humor. Wordt er weer eens een atoombom gedropt, een lichaam doorzeefd of schedel verbrijzeld, dan klinken doodleuk vintage hits als I don’t want to set the world on fire van The Ink Spots of Crawl out through the fallout van Sheldon Allman.

Het versterkt de satire van serie die al knipogend ook een vingertje opsteekt. Jonathan Nolan nogmaals: „Zoals de tv-komedie M*A*S*H kritiek uitte op de oorlog in Korea, zo wil Fallout waarschuwen voor de gevolgen van ontspoord kapitalisme, overheidswantrouwen, de kloof tussen arm en rijk, polarisatie en oorlogsdreiging. Dit kan leiden tot het ergst denkbare scenario: de uitroeiing van de mens.”

Potentie

Of Fallout na The last of us een nieuwe mijlpaal binnen het genre van de gameverfilming betekent? Die potentie heeft de serie zeker, die met zichtbaar veel liefde voor het bronmateriaal gemaakt is. Toch zijn er ook pijnpuntjes.

Sommige verhaallijnen zijn te onevenwichtig en het effectenteam had wel wat meer dollars en tijd mogen besteden aan de gemuteerde grotberen, watermonsters en reuzekakkerlakken die over het scherm razen. Bovendien is Fallout wel zeer overdadig dichtgesmeerd met vrolijke evergreens uit de jaren 40, 50 en 60.

Maar dit post-apocalyptische spektakel genereert genoeg thermonucleaire charme en pret om zowel de fans als de ‘gewone seriebinger’ te bekoren. Dat ook streamingdienst Prime Video groot vertrouwen heeft in de serie is duidelijk: een tweede seizoen is al besteld.

Fallout is te streamen via Prime Video.

Wordt gameverfilming Fallout de nieuwe Last of Us? 'Die serie heeft een torenhoge standaard gezet' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 6139

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.