Als Red Bull-reserve is het logisch dat het Liam Lawson is die Daniel Ricciardo vervangt. De Australiër blesseerde zichzelf toen hij crashte in VT2 en hij het stuur vast hield. Deze werd bruut uit zijn handen gerukt en daarbij brak hij zijn middenhandsbeentje.

Lawson stapt dus zaterdag en zondag in de AlphaTauri AT04. Maar wie is dit toptalent eigenlijk? We nemen je mee terug in de tijd en bekijken zijn carrière.

Gewicht69kg
NationaliteitNieuw-Zeelander
Racenummer40

Vroege carrière van Liam Lawson

Lawson begon zijn reis in autosport op zevenjarige leeftijd in de karts. Zijn carrière omvatte deelname aan diverse kampioenschappen in Nieuw-Zeeland en twee nationale titels in 2014. In 2015 maakte hij de overstap naar de autosport en reed hij in de Nieuw-Zeelandse Formula First Manfield Winter Series met het team Sabre Motorsport. Met één overwinning en negen andere podiumplaatsen eindigde hij als tweede in het kampioenschap. Lawson reed ook voor Sabre in het hoofdkampioenschap van deze klasse. Hij won een race en eindigde tweemaal op het podium, waarmee hij als beste rookie zesde werd in het klassem*nt. In 2016 stapte hij over naar de Nieuw-Zeelandse F1600 Championship Series en werd met veertien overwinningen en een tweede plaats in vijftien races de jongste kampioen in de geschiedenis van het kampioenschap.

Naar Europa

In 2017 nam Lawson deel aan het Australische Formule 4-kampioenschap met het Team BRM. Hij won vijf races en stond in zeven andere races op het podium, waardoor hij in het eindklassem*nt op de tweede plaats eindigde met 300 punten. Aan het eind van het jaar deed hij mee aan de Mazda Road to Indy Shootout, waar hij de snelste was, maar de beurs uiteindelijk verloor aan Keith Donegan

In 2018 verhuisde Lawson naar Europa om deel te nemen aan het ADAC Formule 4-kampioenschap met het team Van Amersfoort Racing. Hij behaalde drie overwinningen en zes andere podiumplaatsen, waarmee hij als tweede eindigde in het klassem*nt met 234 punten. In hetzelfde jaar maakte hij zijn Formule 3-debuut in het Aziatische Formule 3-kampioenschap met het team Pinnacle Motorsport. Hij domineerde het laatste raceweekend en eindigde als achtste in het klassem*nt met 75 punten.

Dit is Red Bull-talent Liam Lawson, de vervanger van Ricciardo (1)

© XPBimages

Rijzende ster

In 2019 begon Lawson het seizoen in de Nieuw-Zeelandse Toyota Racing Series met het team M2 Competition. Na het winnen van vijf races en zes andere podiumplaatsen, werd hij tot kampioen gekroond met 356 punten. In hetzelfde jaar maakte hij zijn debuut in het nieuwe FIA Formule 3-kampioenschap voor het team MP Motorsport en de Euroformula Open voor het Team Motopark. In de FIA Formule 3 behaalde hij twee podiumplaatsen en eindigde hij als elfde in het eindklassem*nt met 41 punten. In de Euroformula Open behaalde hij vier overwinningen en eindigde hij als tweede in het klassem*nt met 179 punten.

In 2020 deed Lawson opnieuw mee aan de Toyota Racing Series, waarin hij voor M2 Competition reed. Hij won vijf races en stond in vijf andere races op het podium, wat hem een tweede plaats opleverde in het klassem*nt met 356 punten. Hij bleef dat jaar ook actief in de FIA Formule 3 met het team Hitech Grand Prix, waar hij drie races won en in het eindklassem*nt als vijfde eindigde met 143 punten.

Dit is Red Bull-talent Liam Lawson, de vervanger van Ricciardo (2)

© XPBimages

Uitgelezen kans

In 2021 stapte Lawson over naar de Formule 2 en zette zijn samenwerking met Hitech voort. Hij maakte ook zijn debuut in de DTM met het team AF Corse in een Ferrari 488 GT3 Evo 2020. In de Formule 2 won hij zijn eerste race, maar dat was ook zijn enige overwinning van het seizoen. Hij behaalde echter nog twee podiumplaatsen en eindigde als negende in de eindstand met 103 punten. In de DTM behaalde hij drie overwinningen en zeven andere podiumplaatsen, maar eindigde uiteindelijk als tweede in het kampioenschap, slechts drie punten achter de kampioen Maximilian Götz.

Lawson bleef actief in de Formule 2 in 2022, maar stapte over naar het team Carlin. Hij won vier races en behaalde zes andere podiumplaatsen, wat resulteerde in een derde plaats in het eindklassem*nt met 149 punten. Hij maakte ook zijn Formule 1-debuut tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van België, waar hij Pierre Gasly verving bij AlphaTauri. Hij eindigde de sessie als negentiende. Ook in de Grand Prix-weekenden in Mexico en in Abu Dhabi reed hij de eerste vrije training. Dit in de Red Bull-bolide van Max Verstappen.

In 2023 maakte Lawson de overstap naar de Super Formula, ondersteund door Red Bull en uitkomend voor het Team Mugen. Daarnaast is hij in 2023 test- en reservecoureur bij zowel AlphaTauri als Red Bull Racing. Tot op heden doet hij het in de Super Formula degelijk en staat hij op de tweede plaats in het klassem*nt. Wel ging het daar vorig weekend flink mis voor de Nieuw-Zeelander.

Hij aast op een zitje voor 2024, maar in Zandvoort krijgt hij nu dé uitgelezen kans om zichzelf in de kijker te rijden. Is hem een langere toekomst in F1 beschoren?

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Canada! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+