Wie is Liam Lawson? De Nieuw-Zeelander die Daniel Ricciardo vervangt in Zandvoort (2024)

Weer personele ontwikkelingen bij AlphaTauri. Dit keer gedwongen door de realiteit van de dag in de wereld van de Formule 1, waar elke milliseconde telt en het gebrul van de motoren een symfonie is voor fans over de hele wereld. Onverwachte gebeurtenissen kunnen het traject van een race of zelfs van een seizoen veranderen. Zoals het niet deelnemen van Daniel Ricciardo aan de Nederlandse Grand Prix van 2023 nadat hij vrijdag zijn hand brak. Dan is er natuurlijk een vervanger nodig. Het zou leuk geweest zijn als de keuze was gevallen op Nyck de Vries, zodat de Fries op zijn thuiscircuit in Zandvoort afscheid had kunnen nemen van zijn Nederlandse fans. Maar helaas, voor sentiment is geen plaats in de snelle wereld van de Formule 1, dus neemt Liam Lawson plaats achter het stuur van de AlphaTauri. Wie is Liam Lawson? Hij is een jonge, getalenteerde coureur en welke reis heeft hem naar dit cruciale moment in zijn carrière geleid? RaceXpress neemt een duik in het leven en de carrière van Liam Lawson, de jonge coureur die op ons duinencircuit in Zandvoort op het punt staat furore te maken in de wereld van de Formule 1.

Wie is Liam Lawson? De Nieuw-Zeelander die Daniel Ricciardo vervangt in Zandvoort (1)
Liam Lawson

Karting en juniorcarrière
Het verhaal van Liam Lawson begint in het pittoreske stadje Hastings, Nieuw-Zeeland. Vanaf het moment dat hij kon lopen, vertoonde Lawson een aangeboren passie voor snelheid. De plaatselijke kartbanen werden zijn speeltuin, en het duurde niet lang voordat hij de concurrenten voorbijstreefde die veel ouder waren dan hij. Zijn natuurlijke talent, gecombineerd met een niet aflatende toewijding, zorgde ervoor dat hij snel door de gelederen steeg. Lawson maakte de overstap van het karten en waagde zich in de junior singleseatersklassen. Hier, tegen een achtergrond van brullende motoren en juichende menigten, bleef hij schitteren. Zijn naam werd een vast onderdeel in de klassem*nten en het gefluister van ‘Wie is Liam Lawson?’ begon in racekringen stilaan te echoën. Bij elke race versterkte Lawson zijn reputatie als toekomstige ster van de autosport. Het Red Bull Junior Driver Program, een baken voor jonge talenten over de hele wereld, merkte al snel de bekwaamheid van Lawson op. Het verdienen van een plek in dit gewaardeerde programma was een bewijs van het potentieel van Lawson.

Liam Lawson in de Formule 2
Voordat Lawson furore maakte in het Super Formula-kampioenschap in Japan, had hij zich al gevestigd als een geduchte concurrent in het Formule 2-kampioenschap. Lawson racete voor het Carlin-team en toonde bij talloze gelegenheden zijn talent en vastberadenheid. Zijn beste resultaat in het seizoen 2021 was een zeer respectabele negende plaats, wat aangeeft dat hij het potentieel heeft om op het hoogste niveau van de autosport te concurreren.

Maar de bekwaamheid van Lawson beperkt zich niet tot de Formule 2. Zijn racetraject is bezaaid met talloze onderscheidingen. Een opmerkelijk hoogtepunt zijn Hassings prestaties in het NZ Formula Ford (F1600) kampioenschap. Lawson toonde pure dominantie en behaalde 15 polepositions, 15 snelste ronden en maar liefst 14 overwinningen uit 15 races. Dergelijke prestaties onderstrepen zijn talent en de belofte die hij inhoudt voor de toekomst van de autosport.

Wie is Liam Lawson? De Nieuw-Zeelander die Daniel Ricciardo vervangt in Zandvoort (2)

Ervaring in Japan
De reis van Liam Lawson in de autosport nam een spannende wending toen hij zich in de Japanse racewereld waagde. Tijdens zijn deelname aan het Super Formula-kampioenschap, de belangrijkste eenzitterkampioenschappen van Azië, maakte Lawson snel indruk.

Zijn debuut in het kampioenschap was ronduit spectaculair. Tijdens zijn race op Fuji kwalificeerde Lawson zich als derde op de grid voor de race van 41 ronden en toonde zijn talent door een overwinning te behalen. Deze debuutoverwinning was een bewijs van zijn aanpassingsvermogen en vaardigheid en zette de toon voor zijn toekomstige races in Japan.

Maar Lawson stopte daar niet. Hij behaalde opnieuw een opmerkelijke overwinning in Autopolis en markeerde zijn tweede overwinning in slechts vier races. Dergelijke prestaties brachten hem snel in het kampioenschap. In mei 2023 was de door Red Bull gesteunde coureur van de derde naar de eerste plaats gestegen en had hij 57 punten verzameld uit zijn eerste vier races.

Lawson stond na vier races per jaar aan de leiding in het Super Formula-klassem*nt en de consistentie en het vermogen om topprestaties te leveren werden duidelijk. Zijn tijd in Japan voegde niet alleen belangrijke lofbetuigingen toe aan zijn race-cv, maar leverde ook waardevolle ervaring op, waardoor hij werd voorbereid op de uitdagingen van het mondiale F1-podium.

Lawson’s sprong naar de F1
De reis van Liam Lawson naar het toppunt van de autosport is een verhaal van passie, toewijding en meedogenloos streven naar uitmuntendheid, aldus een bericht van Total Motorsport. Terwijl hij zich voorbereidt om in de schijnwerpers te treden tijdens de Nederlandse Grand Prix van 2023, als vervanger van Daniel Ricciardo. Vormt hij een bedreiging voor Ricciardo? Formeel niet, alles is keurig contractueel vastgelegd, maar RaceXpress denkt van wel. De ontwikkelingen in de Formule 1 volgen elkaar snel op. En Liam Lawson is een snelle jongen!

Wie is Liam Lawson? De Nieuw-Zeelander die Daniel Ricciardo vervangt in Zandvoort (3)
Liam Lawson (links) vervangt Daniel Ricciardo (rechts) tijdens de GP van Nederland 2023 op CM.com Circuit Zandvoort

Eerder deze week bleek Daniel Ricciardo nog positief gestemd over de Dutch GP. De Honey Badger was in Amsterdam. RaceXpress ook en maakte deze reportage van Daniel Ricciardo:

Foto's: Red Bull Content Pool en Scuderia AlphaTauri Newsroom

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

Wie is Liam Lawson? De Nieuw-Zeelander die Daniel Ricciardo vervangt in Zandvoort (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6272

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.